понедељак, 22. август 2016.

У Београду почео 23. међународни конгрес византијских студија

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас отварању 23. међународног конгреса византијских студија, који се одржава у Београду до 27. августа.  

Конгрес је свечано отворио председник Србије Томислав Николић, уз присуство великог броја званица међу којима је био и Патријарх српски Иринеј.

– Београд има велику част да други пут организује Међународни конгрес византијских студија. Наш главни град је био домаћин овог конгреса 1927. године и изузетно је значајно да се један овакав догађај, са овом темом и оволиким бројем стручњака из целог света одржава у српској престоници. Град Београд је, заједно са Комитетом византолошких студија Српске академије наука и уметности, подржао све активности везане за организацију овог конгреса и организоваће поздравни пријем за све учеснике – рекао је Младеновић. 

Конгрес ће посветити пажњу продубљавању разумевања Византије као живог организма, чији је век трајао више од једног миленијума и чије су идеологија, ерудиција, уметност и култура дале суштински допринос развитку Европе од позне антике преко средњег века до наших дана. 

Према Младеновићевим речима, византолошке студије имају велики значај за нашу земљу, али и поруку која долази са самог конгреса, а то је да

Византија јесте део наше прошлости, део нашег националног културног бића, али и део наше будућности.

– То је порука са којом би требало испратити овај конгрес и надам се успешном раду свих учесника који су дошли са свих страна света. Конгресни туризам је шанса Београда, јер када имамо број од преко 1.300 учесника требало би да видимо велику прилику. Наставићемо да помажемо организацију оваквих догађаја јер желимо да будемо партнери свима који организују овако важне манифестације на међународном плану у нашем граду – додао је Младеновић.